HBTQ är ett ord som används väldigt ofta i dagens samhälle, men visste du att HBTQ egentligen är en förkortning och står för homosexuella, bisexuella, transsexuella och queerpersoner? I denna artikel kommer vi att gå igenom vad alla dessa benämningar egentligen betyder och innebär.

Vad är homosexuella, bisexuella, transsexuella och queerpersoner?

Alla dessa benämningar på personer är vanliga människor. Det är väldigt viktigt att man inte gör skillnad på en homosexuell person och en heterosexuell person. Här kommer vi att förklara vad alla dessa benämningar betyder i en punktlista nedan.

  • Heterosexuella

Heterosexuella är personer som tänder på och blir kära i det motsatta könet. En tjej som bara blir kär i killar och en kille som bara blir kär i tjejer.

  • Homosexuella

En homosexuell person är en person som blir kär i samma kön som man själv har. Detta betyder att en tjej bara blir kär i andra tjejer och en kille bara blir kär i andra killar.

  • Bisexuell

När en person är bisexuell betyder det att hon eller han kan bli kär i både motsatt kön och samma kön. Alltså kan en tjej bli kär i både killar och andra tjejer och en kille kan bli kär i tjejer och i andra killar.

  • Transsexuella

Transsexuella personer är personer som föds med ett kön men känner sig som ett annat. Det kan vara en tjej som föds med en vagina men känner sig som en kille, eller tvärt om.

  • Queer

En queer person är en person som vill slippa definiera sig, man kanske inte känner sig som varken tjej eller kille till exempel.

Du som är en HBTQ-person

Om du själv är en HBTQ-person ska du veta att det inte alls är något fel med detta. Det är helt normalt och kommer att normaliseras mer och mer för varje dag som går. Om du är transsexuell och bor i Malmö finns det väldigt stora möjligheter för dig att få plastikkirurgi i Malmö.

Om du är en HBTQ-person är det väldigt viktigt att du vågar vara dig själv och vågar komma ut med detta. Detta är superviktigt eftersom du kan komma att må väldigt dåligt om du inte får ”komma ut” och får vara dig själv. Vissa människor kanske kommer bli chockade till en början men chocken kommer självklart att gå över. Var därför inte rädd att berätta om det för någon.

Av kalle