På engelska pratas det allt oftare om begreppet allyship, vilket kan översättas på ett ungefär till att vara en god allierad. I HBTQ-sammanhang så innebär det att man inte bara tolererar HBTQ-personer och inte är fördomsfull, utan att man också aktivt visar sin solidaritet. Detta kan ta sig en rad olika uttryck, och om du är en allierad så kommer här två historier om annorlunda metoder att visa solidaritet med denna grupp. Låt dem fungera som inspiration.

Emma Green Tregaro

2013 hölls VM i friidrott i Moskva. Ett par år tidigare hade Ryssland infört vad som brukar kallas för ”antigaylagar”. Dessa lagar förbjuder bland annat att prata om homosexualitet med yngre personer och att visa homosexuella personer på tv i ett positivt sammanhang.

Den svenska höjdhopparen Emma Green Tregaro (idag heter hon endast Green i efternamn) var en av deltagarna. Hon slutade på femte plats, men det var inte hennes resultat som rönte mest uppmärksamhet. Green hade målat sina naglar med nagellack i regnbågens alla färger för att visa sin solidaritet med Rysslands HBTQ-community.

Greens nagellack fick stor uppmärksamhet runt om i världen. Eftersom VM-sändningarna visades live kunde många se hennes naglar, och uppmärksamheten var till största delen positiv. Förutom i värdlandet Ryssland. Där diskuterade man hur man skulle kunna censurera Green och hennes nagellack, men som tur var så gick detta aldrig.

Klä dig i lila

Ett mer diskret sätt att visa sin solidaritet med personer, speciellt yngre personer, inom HBTQ är att bära lila en dag på året – närmare bestämt den sista augusti. Fenomenet kommer från Australien där man firat dagen sedan 2010.

Det kan låta som en ganska oförklarlig handling, om poängen är att visa upp sin solidaritet. Man kan tycka att det inte är en så särskilt heroisk handling att bära en ganska vanlig färg på sina kläder. Men poängen är att om man gör det på just den dagen så är det en diskret blinkning till yngre HBTQ-personer som ännu inte kommit ut ur garderoben. Man synliggör sig själv för denna grupp helt enkelt och visar att det inte är så farligt ”här ute”.

Dagen instiftades som tidigare nämnts i Australien. Men det var inledningsvis för att uppmärksamma det självmord som en tonårig HBTQ-person i USA hade begått till följd av trakasserier. Dagen är mycket stor i hemlandet, där till och med vissa byggnader lyses upp i lila, men har dessvärre inte fått fäste i andra länder ännu.

Av kalle