Ordet HBTQ är egentligen en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer. Att leva som HBTQ-person idag i Sverige är lättare då rättigheter stärkts, men även stöd och lagar.

Rättigheter och lagar som skyddar

Genom den svenska historien har rättigheter och lagar stärkts för personer med en annan sexuell preferens och 1987 trädde lagen i kraft om olaga diskriminering och det blir olagligt att diskriminera alla med en annan läggning eller könsroll. År 1999 blev det olagligt att diskriminera en HBTQ-person på en arbetsplats. Att leva som student och studera på högskola ska vara en rättighet för alla oavsett läggning eller könstillhörighet, och år 2002 trädde lagen om likabehandling av studenter fram oberoende av läggning. Att skaffa familj för samkönade och assisterad befruktning fick stöd av den svenska lagen år 2005. Det var år 2009 som blev ett stort steg även för Svenska kyrkan då de klubbade ja för att homosexuella par ska kunna ha rätt att få gifta sig i kyrkan, men också att få ha rätt att generellt gifta sig. Kärleken har inga sexuella preferenser och alla ska ha rätt att få vara lyckliga. Det är viktigt att kunna känna sig lycklig både på insidan och utsidan. Idag kan man även få hjälp med att förbättra sitt utseende och man vill känna sig nöjd även med utsidan. Kliniken https://motiva.health/se/ hjälper kvinnor att även vara nöjda med sitt utseende med bröstimplantat av hög kvalitet och säkra metoder!

Pride för alla HBTQ-personer

Pride-rörelsen finns idag spridd över världen och startade från början 1969 i New York på en klubb som heter Stonewall Inn. Då gjorde HBTQ-personer uppror mot polisens trakasserier mot personer med annan läggning och könstillhörighet. Bara några år därefter, redan år 1971, startade Pride-rörelsen i Sverige i staden Örebro och bestod då av en liten demonstrerande grupp. Varje år i Sverige anordnas en festival som många känner till, som heter Pride-festivalen. Idag har Pride vuxit sig till en av världens största festivaler för HBTQ-personer och ofta lockar den tusentals människor att delta, både heterosexuella och alla med olika könsroller och läggningar. Pride har varje år en stor, omtalad och fantastisk parad där många deltagare har underbart kreativa kläder, danser, sjunger och allt går mycket i regnbågens färger. Pride-festivalen skapades för att stärka HBTQ-personers röst i Sverige, men också för att allmänt lyfta fram mänskliga rättigheter för alla i världen med olika könspreferenser och läggningar. Idag firas Pride över hela världen och är en vacker påminnelse att vi alla lever under samma himmel och har rätt att vara lyckliga oavsett läggning eller könsidentitet.

Av kalle