Allt fler unga vill arbeta inom mediebranschen. Tyvärr finns det här liksom i många andra branscher en risk att bli diskriminerad som HBTQ-person, samtidigt som ett publikt arbete ställer andra krav på medarbetarna än en mer anonym roll. Kända HBTQ-personer har både fått positiva och negativa reaktioner från allmänheten när de gått ut med sin sexuella läggning.

När du fått ett jobb inom mediebranschen, till exempel som programledare eller underhållare, är det många som kommer att kommentera på ditt utseende. För att må bra med dig själv när du är i strålkastarljuset och din bild syns i tidningarna kan du vilja förbättra ditt utseende på olika sätt. Hos https://nordichair.com/sv/ kan du få injektionsbehandlingar som utförs med stamceller för din hud och hår, samt hårtransplantationer. Med modern teknik kan alla sorters problem lösas, som håravfall eller olika hudåkommor.

Diskriminering av homosexuella personer

När homosexuella män söker jobb inom traditionellt manliga yrkeskategorier blir de ofta diskriminerade enligt ny forskning som utförts av Linnéuniversitetet i Växjö. Forskningen visade att även homosexuella kvinnor som sökte jobb inom traditionellt kvinnliga yrken drabbades. Mats Hammarstedt som är professor i nationalekonomi har skickat ut närmare 4 000 fingerade jobbansökningar där det framgick vilken sexuell preferens som den sökande har. Det visade sig att heterosexuella fick flest svar från arbetsgivarna i de mer könstraditionella branscherna.

Positiva erfarenheter

Även om det fortfarande är förhållandevis få homosexuella personer som är öppna med sin läggning i mediebranschen finns det också de som har haft positiva erfarenheter. Alexander Lundholm arbetar som sportjournalist på Radiosporten och har också fått utmärkelsen Årets Sportjournalist. När han insåg att han var gay försökte han först förtränga det. Men när han väl kom ut var det sina kollegor han berättade för i första hand tack vare den fina stämningen på arbetsplatsen. Han känner dock inte till någon annan gaykille inom rikssporten, och anser att det är lite märkligt. Tidigare har han också fått hatmejl på grund av sin sexuella läggning. Men år 2018 fick han motta priset ”Årets Sportjournalist”, vilket Alexander Lundholm såg som en fjäder i hatten och ett tydligt bevis på att han hade lyckats. Priset kändes extra bra då det i motiveringen stod att han fått priset för sitt dokumentära berättande.

Branschen utseendefixerad

Maud Bernhagen är 51 år och en av de mest välbekanta profilerna på TV4-sporten. Hon valde nyligen att sluta färga håret och berättade i efterhand om de reaktioner hon fick. Branschen är utseendefixerad enligt Bernhagen, och när hon återgick till sin naturliga hårfärg blev det reaktioner från tittarna. Själv känner hon dock att beslutet var bra. Tittarnas respons var blandad, där en del tyckte att hon blev snygg när hon lät sin verkliga hårfärg växa ut. Men anda reagerade med att säga att hon var modig, vilket Bernhagen menar beror på att hon är kvinna. Anders Kraft och Olof Lundh får inte reaktionerna att de är ”modiga” när de låter tittarna se deras naturligt gråa hår.

Av kalle