Bakgrund

Under sent 1970-tal innehade två stycken progressiva män, Harvey Milk och George Moscone, framträdande roller i San Franscisco. Milk var en HBTQ-aktivist tillika politiker, och Moscone var borgmästare. De mördades kallblodigt av en konservativ politiker vid namnet Dan White efter ett politiskt drama. Vid rättegången sex månader senare fälldes dock White för det som i Sverige kan likställas med dråp; detta eftersom försvaret menade att White inte var vid sina sinnens fulla bruk efter att ha konsumerat för mycket skräpmat.

Demonstrationerna

Nyheter om domen kom ut till allmänheten 21 maj 1979 och det dröjde inte länge förrän en demonstration på ungefär 5000 personer var på plats vid stadshuset.

Polis tillkallades till platsen och började gå till angrepp med sina batonger, vilket ledde till att allmänt kaos utbröt. Demonstrationen upplöstes dock till slut efter att polisen använt tårgas.

Dagen efteråt samlades ca 20 000 amerikanare för att hedra Milks minne eftersom det var hans födelsedag. I oktober samma år organiserades en marsch på ungefär 75 000 personer i Washington på grund av detta fall.

Eftermäle

Sedan händelsen och demonstrationerna har närvaron av HBTQ-personer ökat märkbart i San Francisco vad gäller politiker- och polisstyrkan. Denna trend håller i sig ännu i våra dagar.

För mera info, kolla in denna sida.

Av ivadmin