Bakgrund

Under 1960-talet var samkönade förhållanden inte tillåtna och därför kunde polisen i New York till exempel stänga ner barer och andra etablissemang om de misstänkte att de frekventerades av HBTQ-personer och blev serverade alkohol. Detta eftersom det inte ansågs ”ordningsamt”.

Detta ändrades formellt sett 1966 då en bestämmelseförändring gjorde så att det blev lagligt att servera HBTQ-kunder alkohol men eftersom det i övrigt var förbjudet att vara HBTQ (hålla nåns hand i offentligheten till exempel) så fortsatte polisen att bevaka etablissemang som serverade alkohol.

Demonstrationerna

Stonewall Inn var en gammal, renoverad bar som drevs av maffian i Greenwich Village. Baren hade en tydlig HBTQ-prägel och tillät saker som andra HBTQ-vänliga barer inte tillät, till exempel drag queens och dans. Baren slapp undan polisiär bestraffning med hjälp av mutor; de fick således information på förhand om razzior och kunde gömma all alkohol innan polisen kom fram.

Den 28 juni 1969 var dock annorlunda eftersom razzian som hände var oanmäld. Under razzian konfiskerades alkoholen och totalt 13 personer arresterades, inklusive anställda och gästande HBTQ-personer. Istället för att fly stannade folk kvar utanför baren och de blev allt argare under razzian på grund av polisens behandling av de arresterade. Det hela slutade med att ett utlopp bröt ut utanför baren; demonstranterna började kasta saker mot polisen som barrikaderade sig i baren och försökte sedan bränna upp baren. Polisförstärkning och brandkår lyckades lugna ner situationen men detta utlöste en rad kedjedemonstrationer under fem dagars tid.

Eftermäle

Stonewall-upproren satte ordentlig fart i arbetet för HBTQ-rättigheter. Året därpå, på samma datum i juni, arrangerades Amerikas första Pride-parade i New York till minne av denna händelse. Pride-paraden har sedan spridit sig till resten av världen.

För kompletterande info, kolla denna sida.

Av ivadmin