Smink är något som alla kan använda och det är inte längre lika kodat för ett visst kön. Tack vare flera pionjärer inom HBTQ-rörelsen har fler fått upp ett intresse för smink. Om du är en av dem som fått en nyfikenhet för smink och är intresserad av att börja sminka dig själv eller andra är det här inlägget för dig. I det här inlägget kommer du att få en kort guide för olika sorters sminkprodukter och hur de används.

Foundation

Vi börjar med foundation. En foundation används för att lägga grunden för resten av sminkningen, därav har sminkprodukten fått sitt namn. För att välja rätt foundation är det viktigt att du utgår från din hudfärg för att du ska få det bästa resultatet. Det finns flera varianter på foundations, till exempel puder eller flytande. Sedan kan du också välja foundation efter egenskap. En foundation kan vara fullt täckande, ha mindre täckning eller ha lyster i sig. Du kan köpa foundation i en butik som säljer skönhetsprodukter.

Concealer

En concealer används oftast efter att du lagt på din foundation för att täcka eventuella skavanker och dölja mörka ringar under ögonen.

Mascara

En mascara används för att markera dina ögonfransar, göra dem längre och ge dem mer volym. Mascaror är oftast svarta men de kommer också i andra färger, till exempel brun och blå.

Ögonskugga

Ögonskugga används på ögonlocket för att framhäva ögat, förstora ögat eller förminska ögat. Ögonskuggor kommer i många olika kulörer och nyanser. Du kan välja neutrala ögonskuggor eller färgglada ögonskuggor. Du bestämmer själv vad som känns bäst för dig. För att applicera ögonskugga behöver du ha bra ögonskuggsborstar. På internet finns det många bra guider som beskriver hur du går tillväga för att skapa en lyckad sminkning med ögonskugga. Förutom att ögonskuggor kan komma i olika färger kan de också ha olika egenskaper. Till exempel kan de ha skimmer eller vara matta.

Eyeliner

En eyeliner används för att markera dina ögon. Eyeliners kommer i flera färger. Det vanligaste är att man använder svart eyeliner men det finns andra färger också, till exempel brun, gul, röd, rosa, lila, silver och blå.

Läppstift

Ett läppstift används på dina läppar för att ge dem färg. Läppstift kommer i flera färger. Till exempel rött, rosa och nyanser av rött och rosa. Några mer ovanliga färger på läppstift är svart och blå. Förutom att läppstift kan komma i flera olika färger kan de ha olika egenskaper. De kan till exempel vara matta eller glansiga.

Ögonbrynsprodukter

Sist men inte minst så finns det ett flertal olika produkter för ögonbrynen. Till exempel ögonbrynsgel, ögonbrynsskugga och ögonbrynspenna som används för att markera dina ögonbryn.

Av kalle